GESCHIEDENIS VAN DE VAARTLANDERS

In de jaren vijftig begon in de Bezemstraat (de huidige Koenraadlaan) in Strijp de Jongensgemeenschap St. Koenraad in een deel van het capucijnerklooster. Hier werden op zondag ontspanningsavonden georganiseerd met activiteiten zoals tafeltennis, biljart, kaarten en meer.


Eens per jaar werd er in de zomer een jongenskamp georganiseerd, dat plaatsvond in Berg en Terblijt (Zuid-Limburg). De deelnemers fietsten er volledig naartoe en sliepen op strozakken, terwijl er elke dag een heilige mis werd opgedragen in een speciale kapeltent.


Later verhuisde de Jongensgemeenschap St. Koenraad naar de kelder van het klooster.


Elke avond waren er verschillende clubs actief, zoals de hobbyclub, elektroclub, houtbewerkingclub en judoclub. Op vrijdagavond werd er een drukbezochte disco georganiseerd. De traditie om in de zomer op kamp te gaan, werd voortgezet tot ongeveer 1974. Vanaf dat moment werd het kamp gemengd, met jongens en meisjes. De zomerkampen werden dichter thuis gepland, maar ook dan nog steeds per fiets. Bovendien werd vanaf dat moment een najaarsweekend georganiseerd.

Inmiddels hadden we via de judoclub contact gelegd met de Landing in Vaartbroek. Kinderen uit Vaartbroek gingen eveneens mee met de Koenraad op zomerkamp. In 1982 werd de kelder in het klooster gesloten en verhuisden we naar een nieuwe locatie: 'Oes Hoes' aan de Koenraadlaan. De leiding daar had echter weinig interesse in ons jeugdkamp, en na een gesprek met Stichting Vaartbroek, die erg enthousiast was, hebben we de overstap gemaakt naar Woensel, waar we in 1982 'de Vaartlanders' oprichtten.


Meer dan 30 jaar lang hebben we jeugdkampen georganiseerd vanuit de wijkactiviteiten Vaartbroek (Woensel), maar tegenwoordig functioneren we als zelfstandige stichting. De kennis en ervaring van bijna 40 jaar Vaartlanders staan garant voor een goed georganiseerde en stabiele stichting. Ons doel blijft het organiseren van leerzame, spannende, uitdagende, maar vooral leuke jeugdkampen.

Koenraad klooster (Capucijnen), Bezemstraat 59
Hier een foto van de hoofdingang van het Klooster van de H. Koenraad (Paters Capucijnen) aan de Bezemstraat 59 (nu Koenraadlaan). Boven de deur staat ‘1939 – Pax Et Bonum’. Vermoedelijke situatie: ca. 1950.
Koenraad klooster (Capucijnen), Bezemstraat 59
Hier een foto van de hoofdingang van het Klooster van de H. Koenraad (Paters Capucijnen) aan de Bezemstraat 59 (nu Koenraadlaan). Boven de deur staat ‘1939 – Pax Et Bonum’. Vermoedelijke situatie: ca. 1950.


Klooster van de Paters Capucijnen.
De binnentuin van het klooster van de Paters Capucijnen aan de Koenraadlaan. We kijken ook tegen de achterwand van de Koenraadkerk. Het klooster, en vermoedelijk ook de kerk, werd gebouwd met zogenaamde kloostermoppen. Een erg groot formaat baksteen. De gangen om deze binnentuin waren allemaal voorzien van glas in lood, waar je nauwelijks doorheen kon kijken. Misschien dat daarom de tuin zo slecht werd onderhouden :p 
Share by: